Puutarhasta poimittua

Kasvihuoneen rakentaminen

Suomen oloissa on kovin vaikea kasvattaa lämpöä vaativia vihanneksia ilman kasvihuonetta. Kasvihuonesuunnitelmat lähtivätkin käyntiin heti ensimmäisen kesän jälkeen, jolloin käytössä oli vain kaksi viljelylaatikkoa.

Valmiskasvihuoneiden tutkailun jälkeen päädyttiin rakentamaan huone alusta asti itse lähinnä ulkonäköseikkojen takia. Silloin ei ollut vielä puukasvihuoneita tarjolla ja haluttiin laittaa kunnon istutusaltaat maanpinnalle. Koska varsinaisia yksityiskohtaisia teko-ohjeita ei oikein löytynyt, suunniteltiin huone itse paikalle sopivaksi kestävistä (toivottavasti) materiaaleista.

Huoneelle olikin heti sopiva paikka pihan uloimmassa nurkassa vadelmapuskien edessä.

 Pohjatöinä kaivettiin ensin hieman kasvihuoneen pohjaa suurempi potero, jonka pohjalle laitettiin suodatinkangas. Salaojitus tehtiin 5-10cm kerroksesta sepeliä ja päälle taas suodatinkangas

Perustukset tehtiin valamalla betoni n. 7 cm korkuisiin puumuotteihin. Muotit mitoitettiin leca-harkon leveyksiin ja pituuksiin sopiviksi. Harkkoja ei silloin tarvinnut katkoa.

Harkkoja ladottiin kaksi kerrosta ja välissä käytettiin raudoitusta.

 

Ovelle jätettiin aukko ja leveyden määritteli se, että siitä pääsee kottikärryllä sisään.

Sisältä lattia laatoitettiin Lakan Betonin antiikkikivillä kivituhkan päälle.Laatoitusta jatkettiin ulkopuolelle, jotta ulkoseinille voi haluttaessa sijoittaa ruukkuja.

Runko rakennettiin kestopuusta. Harjan ja seinien liitoskohtiin löytyi valmiit metalliset kappaleet HongKong tavaratalosta. Puuosat petsattiin tummiksi, jotta kasvihuone istuisi paremmin maisemaan.

Jotta kasvihuoneen käyttöaikaa saatiin pidennettyä, laitettiin istutuslaatikoihin  Deviflex DTIP-18 lämmityskaapelia 22 m (400 W), joka riittää 3-5 m2 lämmitykseen. Kaapelissa on anturi, joka upotettiin suojaputkessa multaan n. 15 cm syvyyteen. Termostaatiksi hankittiin Devireg 610, joka soveltuu ulkotiloihin.

Kaapeli kiinnitettiin metalliverkkoon nippusiteillä. Päälle laitettiin kivituhkaa siten, että juuri peittyi ja päälle isot, halvat, pakkasenkestävät laatat, jotta ei tulisi niin helposti sorkittua kaapelia multaa vaihdettaessa tai tukikeppejä laitettaessa.

 

Istutusaltaille tuli korkeutta n. kahden leca-harkon verran, minkä pitäisi riittää kasvihuoneviljelyssä.
Kasvihuoneen seiniin päätettiin laittaa ulkonäkösyistä lasi, vaikka polykarbonaattikennolevy olisi voinut olla parempi kasvien kannalta, pitämällä lämmön sisällä ja estämällä aurinkoa porottamasta liian kuumasti.
Kattoon valittiin kuitenkin 16 mm polykarbonaattikennolevy, jonka ominaisuuksiin kuului liian auringon kuumuuden  heijastaminen pois kesällä, sallien kuitenkin talvella lämmön läpäistä tehokkaasti rakenne ( Polygal Selectogal). Tosin valintaprosessimme hitauden takia, viljelimme ensimmäisen kesän muovikaton alla.

 

Ovesta tehtiin kaksiosainen, jolloin voi pitää auki vain ylä- tai alaosaa tai molempia yhtäaikaa. Koirien takia on joskus parempi, että saa alaosan suljettua liian utelialta. Koiria kun näytti erityisesti kiinnostavan kurkkujen, papujen ja kesäkurpitsojen lehdet sekä jotkut salaatit.
Tuuletuksen takia takaseinälle laitettiin kolme kippimäisesti ulospäin aukeavaa ikkunaa, jotka pysyvät sopivasti auki metalliketjujen avulla.