Puutarhasta poimittua

Kurkun kasvatus

Kurkun taimikasvatusaika on noin 2-3 viikkoa eli kunnes niissä on 4-5 lehteä. Siemenet laitetaan taimimultaan n. 2 cm syvyyteen ,lannoitusta ei tarvita.
Kurkun juuret ovat herkät ja taimet olisi hyvä kasvattaa turveruukussa, jotta juuriin ei tarvitsisi koskea istutusvaiheessa.

Jos kurkku kuitenkin kasvaa liikaa korkeutta tai tulee liian isoksi purkkiinsa, voi sen siirtää isompaan, vaikka sitä ei suositella. Jossain ohjeessa sanottiin ettei kurkun ylikasvanutta vartta saa laittaa mullan alle, mutta  kiersin useamman varren kiehkuralle tai upotin multaan ja hyvin kaikki taimet jatkoivat kasvuaan.

Kurkku vaatii lämmintä maata, jotta se kasvaisi eli maan lämpötilan pitäisi olla yli 16 astetta, kasvihuonekurkulla  yli 18 astetta.

Kasvihuonekurkkua kasvatetaan köynnösmäisesti  ja tukena voidaan käyttää esim. kepin ympärille pyöritettyä tai kahden kepin väliin pingoitettua verkkoa. Tai kurkun varren ympärilla voi kiertää katosta sidottua hamppunarua.
Kurkku katkaistaan kun se on yltänyt kattoon. Sivuversoihin annetaan kasvaa kaksi kurkkua ja ne katkaistaan kaksi lehtiparia viimeisen kurkun jälkeen.Toisen asteen sivuversot katkaistaan kahden lehtiparin jälkeen.
Kasvihuonekurkkua ei saa pölyttää ja useisiin lajeihin ei edes kehity hedekukkia. Jos niitä tulee, ne pitää poistaa.