Puutarhasta poimittua

Munakoisot 2011

20.3. Taimet koulittiin 

26.3.

23.4.
Isompiin purkkeihin vaihdettuna. Mustaa multaa ja 1 tl Neudorffin tomaattilannoitetta.

 

 

Kasvamaan laitettiin kolmea munakoisolajiketta. Taimia tuli runsaasti ja lopulta kasvamaan laitettiin noin kymmenen tainta. Osasta purkeista oli nimilappunen irronnut ja lopullisiin ruukkuihin ei laitettu lajikkeen nimeä. Näkeehän sen sitten mistä tulee mitäkin, kai. 
Noin 8 l purkkiin laitettiin yksi taimi ja suurempiin kaksi.
Lannoitetta laitettiin puolet tomaatin lannoituksesta. Eri ohjeissa on ollut erilaista tietoa lannoituksen tarpeesta, mutta useimmiten lannoitusta kehotetaan laittamaan kohtuudella.
Kasvun alku oli aika hidasta, mutta kun ne alkoivat kasvaa kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen, kasvu oli melko nopeaa.
Kukkia tuli toisiin taimiin runsaasti ja ne olivat pieniä (Almaz). Kukkia alkoi tulla taimien ollessa vain 25-30 cm korkeita. Toisissa kukat olivat kaksi kertaa isompia ja niitä oli vähemmän (Black Beauty). Lehdet olivat myös hyvin erilaisia, toisissa lehdet olivat suuria halk.  jopa 20 cm.

Monissa ohjeissa kehotetaan katkaisemaan latva kun kasvi saavuttaa 40 cm korkeuden jotta ne haaroittuisivat. Kaikki nyt kasvatetut munakoisot kyllä haarautuivat ihan itsekseen ja erittäin runsaasti.Kesäkuun lopussa tuntui että lehtiä ja haaroja oli ihan liikaa ja aloin katkoa liikoja haaroja ja poistamaan osia lehdistä. Voi olla että tapahtuu hirveitä, mutta tuntui etteivät muutamiin kehittyneet pienet hedelmät saa valoa tai ilmaa ja kasvi keskittyy kasvattamaan haaroja ja kokoa hedelmien kustannuksella. Katsotaan miten käy.
Ja munakoisoihin vaikutti tulevan samanlaisia "varkaita" kuin tomaatteihin ja niitä katkoin pois.

Pölytys oli myös hieman arvoitus, käykö kuten tomaatilla, kopistamalla kasvia. Sisäterassille kun eivät hyönteiset juurikaan pääse pölyttelemään. Itsekin tuli yritettyä pienellä pensselillä pölytystä tai sormella.

Kasvatus on jatkuvaa taistelua kirvoja vastaan. Niitä on tullut myrkytettyä muutaman kerran luonnon pyretriinillä ja lopun aikaa mäntysuopaliuoksella. Välillä niitä on vain tullut vähennettyä vesisuihkulla. Mutta niitä riittää.Olisikohan alkuvaiheessa pitänyt käyttää vähän pidempivaikutteista myrkkyä, jotain permetriinivalmistetta. Nyt suihkutusta pitää tehdä 3-4 päivän välein. Eivät kyllä suihkutukset näyttäneen häiritsevän munakoisoa.
Jonkun verran paremmin auttoi kun suihkutti tukikepin ja alavarren sypermetriinillä ja samalla suihkutti lehdistä vedellä kirvat pois.
Kun hedelmiä sitten alkoi kasvaa Almaz ja Ophelia muistuttivat kyllä pussin päällä ollutta kuvaa, mutta Black Beauty ei kyllä ollenkaan. Sen piti olla myös tuottoisa laji, mutta hedel,mien muodostuminen alkoi tosi myöhään ja suurin osa kukista vain putosi.
Ainakaan tämän vuotisella kokemuksella tuskin tulee ensi vuonna laitettua munakoisoa kasvamaan. Levitti kirvansa joka paikkaan ja aiheutti siten mahdottomasti vaivaa. Viime vuonna ei kirvoja ollut ollenkaan.

 

 Tässä kaikki kolme lajiketta vierekkäin heinäkuun alussa, Black Beauty, Almaz ja Ophelia.

 

 

Kun pieniä munakoison alkuja alkoi ilmestyä, ne kasvoivat todella nopeasti. Ne tuplasivat kokonsa aluksi päivittäin. Väriä alkoi tulla n. 3-4 päivän kuluttua. Ensimmäisenä hedelmiä tuli Almaz lajikkeeseen sitten Opheliaan. Opheliassa hedelmät olivat heti alussa kiiltävän tummia.

 

 

 

 

 

Black Beauty

 "Pensaan korkeus 60-75 cm ja hedelmän paino 200-250 g. Valmistumisaika 110-145pv. Tuottoisa laji."

Roteva ja pystykasvuinen . Kukat suuret samoin lehdet (halk. 20 cm).Haaroittui itsekseen hyvin. Osa haaroista poistettiin ja jätettiin ylöspäin kasvavat oksat.Vie melko paljon tilaa. Vielä heinäkuun puoleen väliin mennessä ei ole hedelmiä näkynyt. Kukat kyllä ovat komeat ja taimi vahvanoloinen.
Hedelmät olivat, kun niitä vihdoin tuli elokuun puolessa välissä ,aivan erinäköiset kuin siemenpussin päällä oleva kuva. Leveitä ja raidallisia, eivät pitkänomaisia ollenkaan.Siemeniä oli vähän.  Eikä paino ollut kuin n. 120-150 g.
Maultaan munakoiso oli ihan hyvä ja kuori pehmeä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Almaz

 "Nopeasti kasvava, 40-50 cm korkea munakoiso. Sirkkataimista hedelmien valimistumiseen menee 110-150 päivää. Hedelmä on hyvänmakuinen ja painaa 100-160 g."

Haarautui voimakkaasti alhaalta asti ja kasvaa tiheäksi pensaaksi. Hedelmiä alkoi ilmestyä jo 20 cm korkeudelle. Kukkia ja haaroittuvia kukkavarsia runsaasti. Osa putosi itsestään osaa piti itse harventaa, muuten hedelmiä olisi tullut aivan liikaa. Lehdet kohtuullisen pienet.
Myös haaroittuvien oksien määrää tuli harvennettua.
Hedelmistä tuleekin kummallisen kapeita ja pitkiä vai paksunevatko vielä (eivät paksuuntuneet) . Muistuttavat nakkia. Osalla väri on aivan vaalea tai vaaleanruskea, eivät muistuta kuvan munakoisoa ollenkaan.Väri muuttui lopulta ihan keltaiseksi ja näytti enemmän kesäkurpitsalta.
Ensimmäinen munakoiso grillattiin kun se oli  n. 110 g kokoinen. Maku oli erittäin hyvä, freesin oloinen.Sisus tuntui näin kapeasta katoavan johonkin kun grillattiin paloina. Kuori oli ohut ja helposti pureskeltava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ophelia F1

"Tämä on varhaislajike, joka tekee runsaasti 2,5-3 cm pituisia, tumman purppuranvärisiä hedelmiä. Satoa voi saada jo 50 pv:n kuluttua koulimisesta."

Haarautuu voimakkaasti. Hieman rotevakasvuisempi ja isompikukkaisempi kuin Almaz.Oksia harvennettiin myös ja kukkia vähennettiin. Kun hedelmä otettiin 3 cm kokoisena puskasta, vaikutti ihan raa´alta. Oli sisältä vihertävä. Ehkä sitä on tottunut kaupassa pitkään kuljketettuihin ja säilytettyihin munakoisoihin. Kasvoivat maksimissaan n. 5x10 cm ja silloin sisuskaan ei ollut ihan vihreä. Säilyi jääkaapissa hyvin viikonkin, vaikka kuoren väri muuttuikin vaaleammaksi, ruskeaksi. Maultaan ihan perusmunakoiso, mutta kuori oli niin sitkeä ettei sitä pystynyt pureksimaan, oli koiso sisältä vihreä tai vaalea tai koko 3-3 cm tai 10 cm.