Puutarhasta poimittua

Muuta satoa 2010

Oli mukava saada kaikenlaista satoa omasta maasta ja siihenhän oli pyritty. Yleensä vain sipuli ostettiin.
Vuonankaali, rucola, lehtisalaatti, basilika ja persilja kasvoivat kaikki hyvin.
Tilli oli jotenkin vaikea, eikä oikein kunnon satoa saatu. Pensastilli oli ehdottomasti parempi kuin tavallinen tilli .  
Alkukesästä saadut retiisit olivat hyviä, mutta todella lämpimän kesän muu sato jäi huonoksi, kun retiisit alkoivat kasvattaa lähinnä maanpäälisiä lehtiä. Lannoituksessakin voi olla vikaa. Tosin ne saivat vain normaalin kevät lannoituksen mullan sekaan.
Basilika viihtyi kasvihuoneen mullassa selvästi paremmin kuin purkissa ja kaupasta ruokahyllystä ostettu basilika alkoi poikkeuksetta kasvaa hyvin. Ruukkuun istutetut alkavat monasti vähitellen lakastuttamaan lehtiä.

Japaninsinappi kasvoi myös hyvin, mutta maku ei oikein miellyttänyt. Voi olla, että kasvoi myös liian suureksi ja iso ruoti oli sen takia hankala salaatissa.

Erityisen mukava salaatti oli vuonankaali. Se kasvoi kohtuullisen kokoiseksi pikkuruiseksi salaattinipuksi eikä venynyt pituutta  kuten monet lehtisalaatit, vaan pysyi samanlaisena kunnes se poimittiin. Se poimitaan aina juurineen.

Hennoimpien kasvien päälle rakennettiin puusta ja paksusta muovista liikuteltava kansi. Sade ei päässyt hakkaamaan siemeniä, hentoja taimia ja olihan katoksen alla hieman kasvihuonemainen lämpö ja kosteus. Salaatit saivat kasvaa muovitetun aitaverkon läpi. Eivät päässeet kaatumaan multaan, vaan pysyivät puhtaampina.