Puutarhasta poimittua

Salaatit ja muut vihreät

19.2.2012

Rukola, basilika ja vuonankaali laitettiin kasvamaan omiin pikkulaatikoihinsa n. 15 x 15 cm , josta ne voidaan sitten yksitellen siirtää  omiin purkkeihinsa ja sieltä sitten osa kasvihuoneeseen. Vuonankaalista sanotaan että se ei pidä pitkästä päivästä, ja istutetaankin vasta kesä-heinäkuussa. Sitä voidaan korjatakin vielä pakkasten tultua. Näin talvella keinovalossa päivä ei kyllä tule niin pitkäksi. Mutta katsotaan minkälaisia näistä tulee "väärään" aikaan istutettuna.

20.3.
Pikkutaimet koulittiin uusiin purkkeihin ja ruukkuihin.Vuonankaalikin on kasvanut hyvin, tosin se on saanut valoa ilmeisesti sopivasti n. 12 h päivässä. Laatikon pohjalla on reiät ja salaojituksena lecasoraa.

26.3.
Pikkutaimet näyttävät kaikki selvinneen viikon takaisesta koulimisesta hyvin. Yhtään tainta ei ole kuollut ja kokoa on tullut lisää.

 

3.4.

 

18.4.
Rukolaa voi jo leikata syötäväksi. Multaa on myös kasteltu lannoitevedellä, koska osa lehdistä näytti hieman vaaleilta.

 

 

29.4.

Erilaisia salaatteja kasvamaan: vesikrassia, vihanneskrassia, roomansalaattia, punaista lehtisalaattia (amerikanischer brauner) ja kähäräsalaattia.

18.5.
Kasvihuoneeseen siirretyt rukola ja basilika viihtyvät hyvin. Suuri osa rukolasta ei siirrosta tykännyt, koska olivat päässeet jo niin suuriksi, mutta siirrosta selvinneet ovat jo alkaneet kasvaa.Persilja ja kirveli on ostettu taimina.

 

 

Esikasvatettutuja salaatteja istutettiin istutuslaatikkoon. Niiden päälle on pingotettu aitaverkkoa, jotta taimet eivät kaatuisi multaan. Päällä on kasvihuonemuovista tehty suoja, jotta hennot taimet eivät liiskaantuisi kovalla sateella. Muovia saa ostaa esim.K-raudasta tai tilata netistä Säkylän tarvikepalvelu Oy:stä (sieltä saa myös edullisesti erilaisia istutuskennostoja, paineruiskuja ja muovikylttejä taimien merkitsemiseen). 
Pitää vaan muistaa kastella niitä säännöllisesti. Viereen on istutettu porkkanaa nauhassa, joista on jo osasta näkyvillä ensimmäiset lehdet. Siemenestä istutettu porkkana ja takana olevat retiisit itivät paljon nopeammin. Retiisit eivät oikein onnistuneet, vaan kasvattivat taas vartta mahdottomasti. Olisiko typpilannoitusta liikaa.

 

 Elokuun lopussa salaatti oli kasvanut komeaksi ja korkeaksi puskaksi. Lehdet olivat ihan rapeita ja ok. Porkkanat alkoivat valmistua vähitellen.

 

 

 

Salaatti  Crispa Red Sallad Bowl (Hortus)

Istutus ruukkuihin 27.5.