Puutarhasta poimittua

Taimikasvatus 2010

Siemenet istutettiin taimimultaan ja puhtaisiin purkkeihin. Pienet kasvihuoneet asetettiin itämään kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle 3.4. Siemenet itivät 5-8 pv:ssä ja siirrettiin heti valoon. Loppu idätykseen hankittiin BioGreen lämpömatto, jotta kylpyhuoneen lattia ei olisi täynnä multaisia purkkeja. Siinä on myös termostaatti ja anturi asetetaan yhden purkin multaan. Näin mullan lämpötila ei nouse liian suureksi.

 

Taimet kasvoivat kovaa vauhtia ja 16.4. kun varsinaiset ensimmäiset lehdet olivat ilmestyneet sirkkalehtien välistä, vaihdoin ne uuteen purkkiin tai oikeastaan muovisiin juomalaseihin.
Purkin pohjaan porattiin reikä, pohjalle tuli lecasoraa, sitten taimimultaa, jonka sekaan teelusikallinen tomaattilannoitetta ja taimi varovasti paikalleen juurta taittamatta.  Varsi laitettiin mahdollisimman syvälle multaan.

 

22.4.
Koska meillä oli kaamosajan pimeyttä varten hankittuna iso päivänvalolamppu (Päivänsäde), laitettiin se nyt taimien päälle tuottamaan niiden tarvitsemaa valoa. Huoneen patteri säädettiin siten että lämpötila ei huoneessa nousisi paljoakaan 20 astetta korkeammaksi.

 

29.4. taimet olivat jo venähtäneet ja niihin laitettiin tueksi puiset grillitikut. Läpinäkyvä purkki helpotti kastelutarpeen arvioimista ja lecasora esti niiden liiallisen vettymisen, koska vesi pääsi valumaan alla olevaan laatikkoon.

 

16.5. mennessä taimet oli vaihdettu uusiin purkkeihin, johon laitettiin puolet taimimultaa ja puolet mustaamultaa sekä lannoitetta teelusikallinen.  Maito ja mehupurkit korkeina olivat erittäin hyviä pitkähköille taimille. Ne sai upotetua melkein  ensimmäisiä lehtiä myöten multaan. Kaupoista saatavat purkit ovat kovin matalia ja siten hankalia hiemankin venyneille taimille.

Tomaatin taimia alettiin ulkoiluttaa toukokuun 20. päivän kieppeillä, kun ilmat olivat suotuisat. Koska kasvamaan oli pantu paljon muitakin taimia (kurkku, kesäkurpitsa, erilaisia salaatteja), oli ulkoilutuksessa melkoinen työ. Monta laatikollista taimia edestakaisin ulos ja sisään. Mutta työ kyllä palkittiin melkoisen rehevillä tomaatin aluilla.

 

Taimet saatiin uuteen kasvihuoneeseen , kun se vihdoin valmistui riittävään pisteeseen toukokuun lopussa. Näyttivät vain kovin pienilta isoissa istutuslaatikoissaan. Noistako pitäisi tulla isoja tomaatin varsia.

 

 

Hämmästys oli kyllä kova, kun varret lähtivät kasvamaan aivan valtavaa vauhtia.
Taimia oli melkoisesti ylimääräisiäkin, koska ei oikein ollut tietoa, miten moni saavuttaa istutusvaiheen. Mutta suurin osa kasvoi hyvin ja siksi ylimääräisiä taimia jaetiin sukulaisille ja ystäville.