Puutarhasta poimittua

Tomaatin taimikasvatus

Tomaattien taimikasvatus aloitetaan  8-12 vkoa ennen istutusta kasvihuoneeseen , terassille tai avomaalle.
Siemenet laitetaan taimimultaan ja idätetään 20-23 asteessa n. viikossa. Idätys onnistuu esim. lattialämmityksen päällä kylpyhuoneessa tai lämmitysmatolla.
Heti kun ne ovat itäneet, ne siirretään valoisaan. Lisävalo edistää tanakoiden taimien muodostumista.

Kun taimeen on muodostunut ensimmäiset oikeat lehdet sirkkalehtien lisäksi, on ne syytä koulia uuteen ,omaan purkkiin. Tainta ei saa taittaa, vaan se laitetaan sirkkalehdistä kiinnipitämällä multaan tehtyyn kuoppaan suorana. Kuopan teko onnistui ihan tavallisella veitsen varrella, eikä varsinaista istutustikkua tarvittu. Itse siirsin ne 2,4 dl muovilasiin, johon laitettiin Tomaattilannoitetta tai  Kekkilän luonnonlannoitetta n. 1 tl. Multa oli vielä taimimultaa. Pohjalla on kerros lecasoraa salaojituksena.  
Taimien viereen laitetaan tukitikku, kun korkeus sen vaatii. Siihen  tarkoitukseen olivat hyviä puiset grillitikut. Ohuita taimia ei tarvinnut kiinnittää tikkuun, vaan ne laitettiin nojaamaan niihin. Myöhemmin voi niihin laittaa hamppunarun estämään niitä kaatumasta.

Jos mahdollista olisi yölämpötilan hyvä olla hieman alhaisempi eli 15-18 astetta. Päivälämpötila saisi olla 20-22 astetta.

Seuraavaan purkkiin ne siirretään kun juuria alkaa olla liikaa edellisessä purkissa. Siihen  menee n.3-4 vkoa.  Paras vaihtoehto minusta on maitopurkki täysikorkeana, jolloin usein venähtäneen varren voi istuttaa alimpia lehtiä myöten uuteen multaan. Sekaan laitetaan taas 1 tl lannnoitetta ja salaojitus pohjalle. Grillitikkua isompia puutikkuja  (50-60 cm) saa ostaa esim. Bauhausista.

Taimia kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä kun ne ovat hieman ehtineet kuivahtaa. Muovilasista näkee läpi hyvin mullan kosteuden ja kastelu on helppoa. Maitopurkin kanssa on vaikeampaa, mutta kunhan multa on ehtinyt pinnalta ainakin kuivahtaa aina kasteluiden välissä. Taimet eivät myöskään saa näyttää nuukahtaneilta.  

Viikoa ennen  kasvihuoneeseen siirtoa, on taimia hyvä totuttaa ulkoilmaan ja siirtää niitä vaikka terassille osaksi päivää.
Maanlämpötilan tulisi olla 14-16 astetta ja ilman lämpötila ei saisi laskea alle 8 asteen kun taimet istutetaan kasvihuoneeseen.Sama tietysti koskee myös ulos ja esim. lasitetulle terassille istutusta.Avomaalle istutus on yleensä mahdollista kesäkuun ensimmäisen viikon jälkeen.

Taimet istutetaan multaan alimpia lehtiä myöten ja ne voi laittaa melkein  vaakatasoon, jotta juuret eivät joudu niin syvälle. Taimi muodostaa juuria mullan alla olevaan varteen .Taimi tarvitsee riittävän pitkän tukikepin  tai ne tuetaan katosta taimen ympärille kierrettävällä narulla.
Taimen viereen kuoppaan  laitetaan hidasliukoista luonnonlannoitetta yleensä noin 0,5 l /taimi tai tomaattilannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.Lannoitetta ei sekoiteta multaan, vaan laitetaan nimenomaan varastolannoitteeksi yhteen kohtaan. Toinen vaihtoehto on käyttää kasteluveden mukana laitettavaa lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan.

Jonkinlaisena ohjenuorana lannoituksessa voidaan pitää tomaatin latvalehtiä.Jos ne ovat kovin kiharaiset, on lannoitetta liikaa tai riittävästi ja jos taas lehdet ovat vaaleahkot ja suorat kuin kuusessa , on syytä lisätä lannoitusta.