Puutarhasta poimittua

Kasvihuonekasvatusta 2010

Toukokuun viimeisenä päivänä sitten saatiin tomaatin taimet kasvihuoneeseen. Huone jäi viimeistelemättä, mutta oli kuitenkin käyttökuntoinen. Polykarbonaattikaton laitto, ikkunoiden kiinnitys rimoilla ja laatikoiden pinnoitus ruskealla tasoitteella jäi syksyyn.

Taimet näyttivät kovin vaatimattomilta istutuslaatikoissa, kun välit piti jättää 40 - 60 cm mittaisiksi. Houkutus oli suuri laittaa niitä ahtaammallekin, kun taimia riitti, mutta hyvä että niin ei tullut tehtyä. Juurruttuaan taimien kasvuvauhti oli huima ja ne täyttivät kyllä kasvihuoneen kokonaan. Muutama taimi laitettiin myös isoon ruukkuun.Ruukun pohjalle tehtiin salaojitus lecasoran ja maanpeitekankaan avulla. Pohjalle kangas, sitten 5-10cm lecasoraa ja sitten harso. Tämän päälle kun laittaa sitten mullan, pysyy ojitus kunnossa.

Kaikille taimille laitettiin samaa tomaattilannoitetta, jota oli käytetty taimikasvatusvaheessa, ohjeen mukaan pieneen kuoppaan taimesta n.10- 15cm päähän. 

 

 

 

Tukikepit olivat aluksi aika pienet puiset, kun varsinaiset oli vielä ostamatta. Ostettiin sitten kestävät , vihreät muoviset, joita voi käyttää vuosikausia. Koska pohjalle oli laitettu laatat, kepit osuivat niihin, eivätkä lämmityskaapeleihin. Tosin pelkoa ei varmaankaan olisi ollut, että tällaiset kepit vahingoittaisivat muovista kaapelia, mutta kuitenkin tuntui paremmalta, että oli joku este. 

Koska yöt olivat vielä kylmiä, laitettiin kasvihuoneeseen tarmostaatilla toimiva, puhaltava lämmitin (BioGreen Arkansas)  ja asetettiin termostaatti 15 asteeseen.  Mitattiin myös tavallisella digitaalisella sisä/ulkolämpömittarilla mullan ja ilman lämpötilaa öisin. Multaan laittettu anturi suojattiin muovihanskalla. 
Lämpötila pysyi mukavasti 15 asteen kieppeillä kummassakin eli lämittimen termari toimi hyvin. Paksuseinäiset laatikot kyllä päivisin varmaankin keräsivät lämpöä ja luovuttivat sitä sitten multaan öisin.

Kesäkuun puolessa välissä oli kasvu jo selvästi lähtenyt vauhtiin. Tomaattien viereen istutettiin vuonankaalia, japaninsinappia ja rucolaa. Ne oli jo taimikasvatettu etukäteen. Taimet siirrettiin yksi kerrallaan uuteen paikkaansa kasvihuoneeseen. Oli melkoista näpertämistä pienien taimien kanssa , mutta ihan mukavaa sellaista.

 

 Matalahko pensastomaatti kukki jo 16.6. Jotta pölytys tapahtuisi kasvihuoneessa, pitää taimia naputella kukkimisen aikana.

 

Juhannuksena 24.6. kasvuhuoneessa oli jo melko rehevää. Ruukuissa oli kasvamassa myös kurkkua, papuja ja yksi kesäkurpitsa.

 

 

 26.6. pensastomaattiin tuli ensimmäiset raakileet ja satoa saatiin persiljasta, vuonankaalista ja  rucolasta kasvihuoneesta sekä ulkoa retiiseistä. 

 

Heinäkuun alkupäivinä alkoivat muutkin tomaatit kukkia ja tuottaa ensimmäisiä raakileita. Samalla lannoitin tomaatit uudelleen puolella alkuperäisestä lannoitemäärästä. Koska varret olivat jo saavuttaneet ominaisen korkeutensa tai sen ylikin, ja niissä oli 3-4 tomaattiterttua/varsi, latvoin ne .

 

 

 

 

 22.7. alkoivat pensastomaatit punertua.

 

Tomaattien joukossa oli yksi tuntemattomista simenistä kasvatettu taimi. Siementen antaja ei tiennyt tomaatin lajia, mutta sanoi tomaatin kasvavan erittäin suureksi. Ja niin näytti käyvän.

 

Tomaattien juurelle on istutettu basilikaa ja samettiruusuja, joiden pitäisi hajullaan pitää tomaattien tuholaiset loitolla. Oliko niiden ansiota vai ei, mutta mitään tuholaisia ei niissä ollut.

Kaikki tomaatit alkoivat kypsyä elokuun alkupuolelta lähtien.

 

 

 

 

Tukikeppien lisäksi tomaattien varsia tuettiin langoilla ylhäältä päin. Osassa tomaateissa oli kaksi vartta, joiden kiinnittäminen samaan keppiin oli hankalaa ja keppien pituus tuntui hieman loppuvan kesken. Korkeampia keppejä kun ei saanut painettua multaan. Lanka kierrettiin hieman pidemmältä matkalta varteen ja lehtihaaroihin.

.

Arbuusissa ja suuressa tomaatissa muutama terttu taittui tomaattien painosta. Ne tuottivat kuitenkin tukemisen jälkeen tertussa olleet tomaatit valmiiksi.