Puutarhasta poimittua

Tomaattilajikkeet 2010

Koska lajikkeet eivät olleet mitenkään tuttuja ennalta, oli valitsemisprosessi täysin sattumanvarainen. Mikä nyt näytti sopivalta ja niin, että olivat ulkonaisesti ainakin eri näköisiä eli  Apelsin, Detsky Sladky, Arbuus, Tolstoi, Black Maur, Black Pear, Banan.
Virolaisen siemenkaupan (Seemnemaailm) sivuille osuin sattumalta ja koska hinnat olivat edullisia ja valinnanvaraa riittävästi, päätin tilata sieltä.

Apelsin

Appelsiinin keltainen, iso ja lihaisa tomaatti.  Hedelmän paino 150-450g. Maku oli hyvä vaikkakin mieto, ei kovin hapokas. Tomaatit olivat erittäin kauniin näköisiä kokonaisena ja leikattuna salaatissa.

 

Muodosti yhden vahvan varren ja kasvoi n. 130 cm korkeaksi.  Tai se tuli latvottua siinä korkeudessa, koska varressa oli jo neljä terttua.
Yhdessä tertussa oli 3-5 hedelmää eli painoa oli paljon. Ripustinkin tertun langoilla, jotta se ei katkeaisi. Voi olla että olisi kestänyt ilmankin.

 

 

Detsky Sladky

Matalahko pensastomaatti. Siemenpussin mukaan kasvaisi vain 30-40 cm korkeaksi, mutta kasvoi nopeasti ja korkeutta oli n. 60-70 cm. Tuotti todella paljon pienehköjä, kuitenkin kirsikkatomaattia selvästi isompia tomaatteja. Painoltaan 20-40g ja halkaisijaltaan n. 2,5 -3 cm.

 

Tomaatit olivat maukkaita, makeita ja  hapokkaita. Samaan isoon ruukkuun (halk. 50 cm) mahtui kaksi tainta hyvin.
Tomaattissa oli raakileita jo heinäkuun ensimmäisenä päivänä ja maistamaan niitä pääsi heinäkuun loppupuolella. Tuotanto jatkui elokuun loppupuolelle.


Lannoituksesta huolimatta lehdet alkoivat muuttua kirjaviksi, ilmeisesti jonkun puutostilan vuoksi. Se ei kuitenkaan tuntuvat vaikuttavan tomaattien tuotantoon tai laatuun.

 

 

  

Arbuus

Keskikorkea  n. 120-140 cm. Kasvatti kaksi vartta (ainakaan en tajunnut niistä toista katkaista) ja niihin viisi isoa terttua. Tertussa oli 3-5 tomaattia.  

Ulkonäöltään tomaatit olivat hieman rumia, eri tavalla muhkuraisia "maalais"tomaatteja. Maku oli hyvä, aromikas  ja mehukas tomaattimainen, makea. Lihaisa rakenne.Tyvialue oli  kova, vihreä  ja tuli usein laikattua pois. Iso tomaatti,  paino 200-400g.


Pinta muuttui kypsänä hieman karheaksi ja rusehtavaksi. Tomaatin kärjessä oli monasti rusehtava, karkea alue ja reikiä. En tiedä onko vain tomaatin ominaisuus vai merkki jostain virheestä lannoituksessa, koska osa tomaateista oli ihan normaaleja. Sisältä kärjestä tomaatti oli kuitenkin ok. Jotkut tomaatit halkeilivat tyvestänsä hieman kun olivat kypsiä.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tolstoi F1


Keskikorkea tomaatti ( 140- 150 cm) , joka kasvatti  huomaamatta kolme vartta. Olisi pitänyt katkaista yksi varsi, mutta kasvu pääsi yllättämään.
Terttuja oli viisi.

Tomaatit olivat kooltaan keskikokoisia 80- 120 g painoisia. Kauniita , tasaisen kokoisia, kauniin punaisia. Tertussa tomaatteja runsaasti, jopa 9 kpl. 

Maku hapokas , makeahko, klassinen tomaatti. Sen pitäisi olla kestävä mosaiikkivirusta ja fusarium-sientä vastaan.

Koska varsia oli useampi (ehkä olisi pitänyt huomata katkaista kolmas ainakin) piti latvat kiinnittää kattoon tukikepin lisäksi, kun olivat saavuttaneet korkeutensa. 

Black Maur

Keskikorkea lajike n. 140-150 cm. Neljässä tertussa 4-6 tasaisen kokoista, pisaranmuotoista tomaattia. Tomaatit painoltaan n. 50-60g.
Tummuivat yläosastaan kypsyessään. Mehukas ja maukas, mietohappoinen.

 

 

 

 

 

 

 Black Pear

Keskikorkea 150-160 cm ja yksivartinen. Erilaiset, pitkänomaiset lehdet, ei kovin tuuhea kasvuinen.
Tomaatit hieman erimallisia ja kokoisia . Painoivat n. 50-150 g.
Tomaatti oli maultaan ehkä kaikkein paras, mehukas ja makea.

Varsia pääsi yläosaan muodostumaan huomaamatta 4 ja niihin yhdeksän terttua. Kaikki varret tuottivat tomaatteja erityisesti ihan yläosissaan, lähellä kattoa.

 

 

 

 

Banan

Matala 60-70 cm, pensasmainen tomaatti kahdella varrella. Kasvoi tuuheana ja kohtuullisen leveänä.

Terttuja oli kuusi. joissa 4-6 tomaattia. Tomaatit olivat pitkulaisia, mutta eivät yhtä pitkiä kuin siemenpussin kuvassa. Painoivat n. 50-60 g.
Maku melko mieto, vähähappoinen.

Tomaattiin tuli latvamätä, joka pilasi monta tomaatin alkua. Tomaatin kärkeen tuli pieni musta piste, joka alkoi levitä. Keräsin huonot raakileet pois.

Osassa tomaateista, jotka näyttivät ulospäin hyviltä, oli kuitenkin keskellä musta alue. Osasta tomaateista ei ollut ollenkaan sisustaa, vain lähinnä kuoret.
Laiton kaikille taimille kalkkia, kun huomasin mädän ja sillä pelastuivat loput raakileet. Muihin tomaatteihin ei latvamätä iskenyt.