Puutarhasta poimittua

Tomaattilajit 2011

Severnöi poljus, Amulet, Mustlane,Severnaja Maljutka, Bejbino, Oranssi häränsydän.
 Tomaatit istutettiin kasvihuoneeseen 24.4. Ne lähtivät kasvamaan nopeaa vauhtia 20 asteisessa mullassa. Lannoituksena 2,5 dl Kekkilän luonnonlannoitetta ja 2 rkl Neudorffin Tomaattilannoitetta kuoppaan taimen viereen.

Lehtiin alkoi lannoituksesta huolimatta tulla kirjavuutta kesäkuun alussa. Tomaatit kukkivat kuitenkin hyvin ja jatkoivat kasvuaan, joten lannoitukseen ei puutúttu.

16.6. löytyi kahdesta purkissa kasvavasta  Amulet  tomaatista latvamätää ja kaikille taimille altaassa ja purkeissa laitettiin 0,5 dl kalkkia, vaikka ei ole varmaa auttaako se. Mutta jotain täytyy kokeilla. Ilmeisesti tauti yleensä rajoittuu vain pieneen osan tomaatteja ja niihin ensimmäisiin kypsyviin.
17.6. oli myös altaassa kasvavassa Amulet tomaatissa latvamätäinen hedelmä.
Jotkut lajikkeet voivatkin olla herkempiä latvamädälle.


http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/3000/3117.html

http://bexar-tx.tamu.edu/HomeHort/F1Column/2006%20Articles/MAY28.htm

19.6.
Koska lehdet vaikuttavat kovin  suorilta ja kirjavuutta on tullut joidenkin taimien lehtiin , laitettiin kaikille korkillinen Substralin Tomaatti-ja yrttilannoiteliuosta  korkillinen/ 2l vettä).

Pihvitomaatti Severnöi Poljus

 

 

"Matala, 80-85 cm korkea pihvitomaattilajike. "

Matala myös taimena verrattuna lajikkeisiin, joista on tulossa korkeita. Jotenkin "repsottava" taimi ja helposti kaatuva. Latvaa vaikea erottaa, kun kasvaa roikkuen. Vaikea sitoa tikkuun. 
Kasvaa leveästi ja vie aika paljon tilaa. 
Korkeus kuitenkin jäi n. 90 cm, johon mennessä oli muodostanut 4 aika isoa terttua.

 

Tuotti  hyvin suurehkoja tomaatteja, 120-160g.Tertut olivat suuria 6-8 tomaattia. 
Tomaatti oli lihaisa, mietohappoinen, ihan maukas. Hyvä salaatteihin, vaikka mozzarellan kanssa.
Kasvoi hyvin myös isossa purkissa.

Tomaatit kypsyivät hyvin eri aikaan, mikä oli hyvä. Tämän vuotisista toiseksi paras lajike.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mustlane

"Keskikorkea 100-120 cm korkea tomaatti. Hedelmät painoltaan 100-180 g."

Taimet kasvoivat hyvin ja olivat kohtuullisen tanakoita, sopusuhtaisia. Näitä istutettiin kaksi kasvihuoneeseen, koska viime vuonna tummat tomaatit olivat maukkaimpia.

Isoja, eri suuntaan haaroittuvia terttuja. Tomaattien paino 80-130g eli aika eri kokoisia.Maku mieto, ei mitään erityistä aromia, kuten viime vuoden tummissa tomaateissa, mutta ihan hyvä. Lihaisia, muistuttaa pihvitomaattia.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Severnaja Maljutka

"Keskikorkea tomaattilajike, joka tekee suuria terttuja noin 100g painoisia tomaatteja.Sivuversoja ei tarvitse poistaa."

Taimikasvatus oli helppoa ja taimista tuli sopusuhtaisia ja kohtuullisen suuria. Rotevakasvuinen.
Tertut olivat suuria 7-10 tomaattia. Tomaatit olivat pieniä n. 50 g sekä purkissa että altaassa.Monet eivät oikein kasvaneet kunnolla, varsinkaan latvassa. Lehdet alkoivat kipristyä ja kirjavoitua, vaikka niitä oli  hoidettu kuten muitakin.
Tomaatit olivat vähähappoisia ja maukkaita, kuori ohut. Sisustaa ei ollut liikaa ja se oli hyytelömäistä eikä vesimäistä. 

                                                                                                          

 

 

 

 

 

 

 

Amulet

"Keskikorkea n.150 cm tomaattilajike, joka muodostaa isoja 8-10 hedelmän terttuja. Tomaattien paino 100-120 g."

Tuottoisa.Tomaatit isoissa tertuissa. Kovin erikokoisia samassa tertussa.Isoimmat olivat n. 170 g painoisia. Yksi terttu taittui painon takia ja osaa tuettiin naruilla, jotta ne kestäisivät.
Maku hapokas , maukas, lihaisarakenne. Perustomaatti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bejbino

"Korkea tomaatti, johon tulee suurehkoja terttuja 20-40 g, halk. 2,5 cm tomaatteja."

Taimista tuli selkeästi muita korkeampia heti alkuunsa, lehtihangat olivat harvemmassa ja kasvihuoneeseen laitettaessa niissä oli jo kukkanuppuja. Kaikki taimet kasvoivat tasaisesti suuriksi.

Teki ensimmäiset tertut aika ylös ja siksi viimeinen terttu tulee melkoisen korkealle. Vaatii siis tilaa ylöspäin n. 2 m, mutta ei vie toisaalta tilaa leveyssuunnassa paljon.
Tomaatit kypsyivät ensimmäisenä. Tertuissa oli 7-12 n. 20-30 g tomaattia.Tasaisen kokoisia. Tuottoisa lajike.
Tomaatit muistuttivat kirsikkatomaatteja.Maku melko hapokas, kuitenkin makea. Vaikea puraista, koska siemenosa vetinen, lihaa kuitenkin melko paksulti.Tämän vuotisista parhaan makuinen ihan vaikka pelkällään syötäväksi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oranssi Häränsydän tomaatti

"Tomaatit korkeintaan 400 g, oranssin värisiä  ja makeita.
Sopii myös avomaalle suojaisaan paikkaan."

Taimet kasvoivat hitaasti ja olivat alle puolet suurempien taimien koosta huhtikuun lopussa, kaikista pienimpiä. Hentoja. Juuristo oli selvästi hitaasti kehittyvä myös, ei täyttänyt purkkia kovin hyvin.
Ja sitten tuli istutettua väärä taimi, koska merkintä purkissa oli väärä tai pussissa ei ollut sitä mitä piti. Ei kyllä muistuttanut muita tomaatteja- Tomaateista tuli punaisia eikä kovinkaan suuria, eivätkä muistuta malliltaan ainakaan pussin kuvaa.