Puutarhasta poimittua

Vuosi 2011 taimikasvatus

Helmikuu 

19.2.

Ja on aika aloittaa tämän kevään taimikasvatusurakka. Koska ihan hyväkuntoisia, pikkuisia taimikasvatuspurkkeja ei raaskinut heittää viime vuonna pois, piti ne pesaista kunnolla Virkon S liuoksella kaikista pöpöistä vapaaksi, samoin idätys laatikot. Samalla Virkon S:llä pestään sitten kasvihuonekin.

http://www.pharmaxim.com.serverx.songnetworks.se/pharmaxim_fi/produktinfo_fi/receptfria_produkter_fi/virkon_s_fi/virkon_kasvihuone_esite.pdf

Parin tunnin uurastuksen ja sotkemisen  jälkeen paprikat, munakoisot ja tomaatit olivat purkeissa. Samaa lajiketta on tomaateissa aina neljä purkkia ja kaikissa kaksi siementä, jotta voin valita parhaan taimen  ja jotta edes yksi taimi loppujen lopuksi saataisiin tuottamaan tomaatteja. Paprikoita ja munakoisoja on kolme purkkia.
Aika moiset erot oli pussissa olevien siementen määrässä. Lord Nelsonin pusseissa oli 5-7 siementä eli kaikki siemenet menivät käyttöön, muissa pusseissa oli siemeniä runsainmitoin ja niitä jäi seuraavillekin vuosille. Hinta kuitenkin noissa Nelsonin pusseissa 2-3 kertainen.

Purkit laitettiin sitten itämään lämpömaton (GreenHouse) päälle pieniin "kasvihuoneisiin". Termostaatti mittaa mullan lämpötilaa. Tosin sopiva lämpö on lämpömatossa vain suuntaa antavina numeroina eli ensin mitataan tavallisella lämpömittarilla onko numero 3 vai 4 se, joka tuottaa n. 24 asteisen lämpötilan.

24.2.
Taimet itivät todella nopeasti, rukola 4 pv:ssä, osa tomaateista ja basilika 5 pv:ssä ja paprika Thor ja munakoisot 7 vrk:ssa. Pienissä laatikoissa on kasvamassa rukolaa, vuonankaalia ja basilikaa. Ne pitää kohta siirtää isompaan astiaan.

Maaliskuu 

2.3.

Kaikki muut ovat itäneet, paitsi paprika Aurea.Päivällä lämpötila on n. 24 astetta ja yöllä se lasketaan n. 19-20 asteeseen. Alemmas sitä ei näytä saavan, vaikka patterin sammuttaa yöksi.
Valoa kasvit saavat 12 h vuorokaudessa. 

11.-13.3.

Taimia alettiin siirtämään seuraavaan purkkikokoon eli 340 ml  muovilasiin. Pohjalla on lecasoraa ja muuten purkki on täytetty kuten edellisetkin  taimimullalla. Siementen itämisaste oli korkea ja melkein kaikissa purkeissa oli kaksi tainta, jotka siirrettiin. En halunnut vielä karsia taimia, kuin ei koskaan tiedä jatkavatko kaikki kasvuaan siirron jälkeen. Pikkutaimia oli kätevä kastella pienellä nokkapullolla. Vettä sai laitettua ihan taimin juurelle sopivan määrän.

 

 

 20.3.

Tomaattipurkkeihin laitettiin 1/2 tl Kekkilän luonnonmukaista puutarhalannoitetta taimen viereen tehtyyn kuoppaan. Samalla pinnalle lisättiin multaa, koska se oli vajonnut ja kasvit toisaalta kasvaneet korkeutta. Jo aika korkeiksi venähtäneet taimet saivat myös tukikepin.
Paprikat ja munakoisot laitettiin myös omiin purkkeihin samalla lannoituksella. Multa oli sekoitus puutarha- ja taimimultaa.

Basilikat, vuonankaalit ja rukolat koulittiin uusiin astioihin. Mukavan kokoiset muovilaatikot löytyivät Etolasta ja niihin tehtiin reiät pohjaan liiallisen kastelun varalta. Lisäksi pohjalle laitettiin kerros lecasoraa.

26.3.

Siirretyt taimet ovat kasvaneet aika vauhdilla ja kaikki näyttävät selvinneen hengissä vaihdosta. Muutama taimi on hieman huononnäköisiä, mutta olivat aika heikkoja jo siirtovaiheessa. 

 

Huhtikuu 

3.4.

Tomaatintaimet kasvavat hyvin , mutta  alalehtiin tuli jo pari viikkoa sitten jotain ongelmaa. Vaikutti  ensin että alalehdet vain kuihtuvat tässä kasvuvaiheessa,kun niissä ei näkynyt varsinaisesti minkään elukan aiheuttamia vaurioita. Ne suihkutettiin kuitenkin 2% mäntysuopaliuoksella ja viikon kuluttua vielä uudelleen. Ongelma tuntui kuitenkin jatkuvan ja sitten alkoi näkyä jo lehden alapuolella koloja ja yläpuolelta läpikuultavia alueita. Osa lehdistä myös  käpertyi reunoistaan.

Nyt suihkutukseen käytettiin vahvempaa liuosta eli Neudorffin Spruzit Tuhohyönteisten torjunta-ainetta.Sen teho perustuu luonnon pyretriiniin .Taimet näyttävät ainakin kestäneen ruiskutteen ihan hyvin.
 
http://www.esbau.fi/kirvat_ja_punkit.html

 

Myös vuonankaali, basilika ja rukola ovat selvästi lisänneet kokoaan. Paprika ja munakoiso tuntuvat kasvavan kovin hitaasti.

 

 9.4.

Tomaatit siirrettiin  maitopurkeihin, koska pienemmässä purkissa alkoi olla melko paljon juuria. Pitkähköiksi kasvaneet varret sai mukavasti upotettua korkeaan purkkiin.Ja jos lehtien ruttaantuminen johtuisi jostain ongelmasta tai puutoksesta kasvualustassa, se ehkä korjaantuisi. Uusi multa oli Kekkilän Kasvimaa multaa ja sinne laitettiin n. 1 tl Kekkilän luonnonmukaista puutarhalannoitetta. Purkkeihin laitettiin myös pidemmät tikut ja taimet kiinnitettiin niihin hamppunarulla. Sen saa hyvin kiinnitettyä tikkuun,niin ettei se liu .Koska laatikko johon purkit sijoitettiin on aika iso, oli purkit hyvä tukea pystyyn laittamalla väleihin sanomalehteä rullattuna.

 

18.4.

Tomaattien alalehdet jatkoivat rutistumista ja olivat kirjavia. Koska mitään sopivaa sairautta tai ötökkää ei oireisiin netistä löytynyt, hoidettiin tomaatintaimia kaikkia mahdollsia syitä varten.

Sienitauteja vastaan taimet suihkutettiin soodaliuoksella ja niitä yritettiin vahvistaa merileväsuihkutuksella.
Hyötykasviyhdistyksen sivuilta löytyy luomuviljelyyn sopivia liuoksia eri ongelmiin.
http://www.hyotykasviyhdistys.fi/?p=litkut
Ongelma ei ainakaan ole enää pahentunut, vaikka moni taimi on menettänyt alalehdistöään. Huonoja lehtiä on myös tullut nypittyä pois.
Paprikan ja munakoison taimiin iskivät kirvat ja ne ruiskutettiin pyretriiniliuoksella pariinkin kertaan viikon välein.
Tomaatin taimiin täytyi vaihtaa taas pidempiä tukitikkuja, koska kasvu on ollut nopeaa. 

 

 "Vihreätkin" ovat tuuhentuneet ja ensimmäiset rukolan lehdet laitettiin jo ruuan sekaan. Paprika ja munakoiso jatkavat hitaasti kasvuaan. Mutta niistä onkin tulossa paljon matalampia pensaita kuin tomaatista. Purkin vaihtaminen suurempaan niiden kohdalla on ajankohtaista.

 

 

23.4.
Tomaatteja on totutettu ulkoilmaan pitämällä terassin ovea auki iltaisin niiden vieressä. Tosin ne ovat menossa melko hyviin olosuhteisiin kasvihuoneessa. Maan ja ilman lämpötilaa on mitattu useamman yön ja päivän aikana ja  termostaateilla toimiva maakaapeli ja lämpöpuhallin, ovat pitäneet maan lämmön 15-19 asteessa  ja ilman yli 16 asteen. Päivällä kun aurinko on paistanut on lämpö noussut 30 asteeseen. Eli tuuletusta tarvitaan aurinkoisina päivinä.
Paprikat ja munakoisot vaihdettiin isompiin purkkeihin ja saavat olla niissä, kunnes istutetaan kasvihuoneeseen tai terassille. Kirvat ovat sitkeästi palanneet munakoison lehdille ja ruiskutusta pyretriinillä on tarvittu.
Tomaatteihin on ilmestyneet ensimmäiset kukkanuput.

 

24.4.
Kasvihuone on ruiskutettu Virkon S:llä n. viikko sitten ja tänään on pesty ikkunat. Oli aika siirtää jo aika isot taimet kasvihuoneeseen, jossa lämpötila on näyttänyt pysyvän riittävänä mittausten mukaan. Termostaatit on asetettu 15 asteeseen.
Parhaiten taimista olivat kasvaneet Bejbino, Severnaja Maljutka sekä Mustalane. Niissä oli myös parhaan näköinen juuristo (no tietenkin niin).Härän sydämen kaikki taimet olivat pieniä ja hentoisia. Samoin Severnöi Poljuksen taimet olivat pieniä. Taimet upotettiin alimmaisia lehtiä myöden multaan ja muovitikku painettiin   multaan sen viereen. Tikku pysyy hyvin paikoillaan, koska se on upotettu mullan läpi pohjalaattoihin asti. Kekkilän Luonnonlannoitetta laitettiin 2,5 dl joka taimen viereen. Yleensä annos on 5 dl, mutta ajattelin laittaa Neudorffin Tomaattilannoitetta lisäksi. Siinä on korkeampi kaliumpitoisuus.

 

 

Toukokuu

5.5.
Taimet ovat lähteneet kovaan kasvuun. Varret ovat paksuuntuneet , lehdet vihertyneet ja pituutta on tullut 10-15 cm eli tuki lenkkejä piti laittaa keppeihin lisää.
Kaupan purkkibasilikat ovat myös viihtyneet hyvin. Itse siemenestä kasvatetut taimet ovat lähteneet liikkeelle selvästi hitaammin. Eli niitä tuskin kannattaa vaivautua kasvattamaan itse ensi vuonna. Persiljan ja korianterin taimia on myös laitettu laatikon reunoille kasvamaan.

 

 

 Tomaatteihin oli tullut kymmenessä päivässä jo runsaasti "varkaita", jotka piti poistaa.

10.5.
Etureunassa yrttejä ja taaempana rukolaa. Kukkia on jo useammassa tomaatissa. Munakoisot odottavat vielä purkeissaan istuttamista ruukkuihin. Kovin on kasvu hidasta.

 

  

12.5.
Kaikenlaisia kukkia ja ensimmäinen tomaatti. Tällä hetkellä tomaattien kasvu on valtavan nopeaa. 

 

 

 

18.5.
Ensimmäinen kasvihuonekurkku on istutettu tomaattien eteen.

20.5.
Kaikissa tomaateissa on jo kukkia ja pikkutomaatteja.

 28.5.

Ensimmäinen munakoisonkukka. On vaan tuopölytys vaikeaa kun on vain yksi kukka kerrallaan, mutta nättiä klukkia näyttää munakoisoon tulevan. Kirvarumba vaan jatkuu ja 1-2 kertaa viikossa on mäntysuoparuiskutuksia tehtävä.
Yrtit ovat vallanneet kokonaan penkin etureunan ja rukolaa, basilikaa  ja persiljaa on  jo pidempään tullut ruuanvalmistuksessa käytettyä.
Tomaatteihin laitettiiin kuoppaan taimen vierelle 2 rkl Tomaattilannoitetta, koska alalehdissä oli alkanut ilmetä kirjavuutta, josko nyt siihen auttaisi.