Puutarhasta poimittua

Munakoison kasvatus

Munakoiso on tomaatin sukulainen ja sen kasvatus muistuttaa tomaatin kasvatusta.
Munakoisolajikkeita on monia ja hedelmän muoto, väri ja koko vaihtelevat suuresti.

Kasvatus aloitetaan 8-10 vkoa ennen istutusta ulos terassille tai kasvihuoneeseen.
Altapäin tuleva lämpö on tärkeää taimikasvatuksessa. Mullan lämpötila saisi olla 23-24 C.
Siemenet peitetään kevyesti. Paras olisi kastelu pohjasta käsin, jotta siemenet eivät uppoaisi liian syvälle. Tai jos siemeniä kastellaan päältäpäin, kastellaan ne sumuttamalla.

Lisävalo on tarpeen kun siemenet ovat itäneet, jotta taimista ei tulisi honteloita.
Valoa olisi hyvä sada 12-14 h päivässä.

Siemenet itävät yleensä 7-14 pv:ssä. Taimet voi siirtää isompaan purkkiin kun niissä on kaksi lehtiparia. Pohjalämpöä on syytä jatkaa jos ilman lämpötila on huoneessa alle 21 astetta. Taimia lannoitetaan nestemäisellä lannoitteella tai purkkiin laitetaan lannoiterakeita n 1tl. Salaojitus tehdään pohjalle lecasorasta.

Taimet istutetaan kasvihuoneeseen kun yölämpötila on yli 10 astetta. Ne laitetaan hieman syvempään kuin ne ovat ruukussa.Taimien etäisyys toisistaan  riippuu niiden lopullisesta koosta, mutta niiden tarvitsema alue on noin  40x40 cm - 40x70 cm. Maan pH pidetään 6-6,8 kieppeillä.
Lämmityskaapelit ja lämmitin aikaistavat istutusaikaa.
Munakoiso viihtyy aurinkoisessa ja lämpimässä, ja viileämpi jakso hidastaa niiden kasvua.Olisi hyvä jos kasvulämpötila olisi koko ajan yli 20 astetta.

Munakoisot eivät pidä juuristonsa häirinästä. Istutetaessa olisi hyvä saada juuripaakku siis  mahdollisimman ehjänä maahan. Parhaiten se onnistuu käytettäessa maatuvia ruukkuja, jolloin koko ruukun juurinen saa kokonaisena maahan.
Munakoisoja voi kasvattaa myös ruukuissa. Kasvin koosta riippuen multaa pitää olla 10 - 20 l/kasvi.On olemassa myös kääpiömuotoja, joita voi kasvattaa halk. 20 cm ruukussa vaikka ikkunanlaudalla.

Kasvualustan  täytyy olla hyvin ojitettua ja läpäisevää.
Munakoiso ei pidä seisovasta vedestä, joten ne on syytä kastella harvemmin , mutta kunnolla. Lehdet eivät saa alkaa nuutua.Munakoiso kestää kuivuutta jonkun verran.
Munakoisoa kannattaa lannoittaa kohtuullisesti. Istutuksen yhteydessä esim. 1 rkl lannoitetta ja kun kukkia alkaa ilmestyä, voi lannoittaa toisen kerran. Tomaatille tarkoitetut lannoitteet sopivat munakoisolle.
Munakoisojen korkeus vaihtelee 40 cm- 150 cm ja matalampikin lajike vaatii tukea jaksaakseen kannatella satoa. Tavallisimmin viljellyt lajikkeet tuottavat 4-8 hedelmää/pensas. Ylimääräiset kukat tai hedelmät kannattaa poimia pois.
Hedelmät poimitaan kun ne ovat vielä kiiltäviä ja kiinteitä. Mattapintaiseksi muuttuneet ovat jo alkaneet tuottaa siemeniä.
kirvat pitävät munakoisosta erityisesti. Kanattaa seurata tarkaan níiden esiintymistä.

Kirvat pitävät munakoisosta erityisen paljon. Jo pikkutaimivaiheessa niihin alkoi ilmestyä kirvoja. Ja niiden koko kasvun ajan täytyy huolehtia kirvojen torjunnasta.